Om ECR

Det är till nytta för oss konsumenter som ECR finns. Här samarbetar dagligvarubranschen sida vid sida, för att leverera lösningar som bättre uppfyller våra behov.

ECR, Efficient Consumer Response, är en neutral plattform där handeln och dess leverantörer samarbetar under gemensam flagg för att leverera förbättringar och innovationer som leder till ökad kund- och affärsnytta. Ända sedan starten på 90-talet, har vi följt en tydlig vision:

”Hållbart samarbete i hela värdekedjan för att bättre, snabbare och till lägre kostnad ge våra konsumenter den bästa kundupplevelsen.”

ECR-samarbetet skapar konsumentfördelar som bättre varutillgång, produktsäkerhet och mer prisvärda produkter på hyllan. För branschen innebär det en effektivare varuflödeskedja och besparingar i miljardbelopp – en win-win situation för alla inblandade.

Våra affärsprinciper

ECR är skapat för att tillgodose konsumentintressen. ECR-samarbete får inte användas för att begränsa konkurrensen mellan aktörer. Företag som ingår i ECR-projekt ska noga följa gällande konkurrenslagstiftning. ECR Community (tidigare ECR Europe) har utfärdat konkurrensriktlinjer med fokus på efterfrågesidan; dessa riktlinjer går främst ut på att ingen känslig information ska utväxlas mellan konkurrenter; och att parter inte ska sluta avtal som begränsar detaljistens frihet att sätta priser, välja leverantörer, bestämma produktsortiment eller på annat sätt styra sin försäljning till konsument.

Organisation och styrgrupper

ECR Sverige drivs i projektform där organisationen är uppdelad mellan tre grupper:

  • Retail Demand som fokuserar på försäljningssidan
  • Retail Supply som förbättrar logistikflöden
  • Foodservice som effektiviserar restaurang- och grossistsamarbeten

ECR Sverige drivs inom ramen för DLF (Dagligvaruleverantörers Förbund) och SvDH (Svensk Dagligvaruhandel) samt administreras av GS1 Sweden. ECR finns flera länder som i sin tur samarbetar över landsgränserna i nätverket ECR Community.

Retail Demand

I vår grupp fokuserar vi på försäljningssidan. Det är bland annat vi som varje år tar fram och beslutar om ECR Tidsfönster och branschgemensamma utbildningar. Är du nyfiken på vilka aktiviteter vi jobbar med just nu?  De finns presenterade i årets verksamhetsplan.

Linda Edlund (Ordförande)
Essity Hygiene and Health

Cecilia Tjeder
ICA Sverige

Johan Waldermarsson
Bergendahls Food

Stefan Sjölund
Dagab inköp & logistik (Axfood)

Ants Kippar
Red Bull Sweden

Daniel Mathiasson
Pågen

Eva Junevad
Di Luca & Di Luca

Christian Bona
Skånemejerier

Elin Schaffer
Lidl Sverige

Ylva Heivert
SvDH

Mathias Dittrich
DLF

David Almroth
GS1 Sweden

Mattias Rosenlund
GS1 Sweden

Beatrice Pössl
Coop Sverige

Retail Supply

Vi jobbar med att effektivisera och kapa kostnader i logistikflödet, vilket i sin tur sparar tid och pengar för både bransch och konsument. Vi har också tagit fram Förpackningsguiden, en av ECR:s mest använda publikationer. Under 2017 tog vi fram ett Score Card för Validoo, en Guide till effektivare lanseringar och nya branschutbildningar. Kika gärna på alla årets aktiviteter i vår verksamhetsplan.

Malin Leander (ordförande)
Arla Foods

Andreas Aspsäter
Coop Sverige 

Peter Dannqvist
Arvid Nordqvist

Andreas Persson
ICA

Andor Döme
Bergendahls Food

Kristian Persson
Cloetta Sverige

Rolf Hestner
Axfood / Dagab

Johan Rosvall
HKScan Sweden 

Christina Stockinger
ICA Sverige 

Hillevi Jinnerstrand
Axfood/Dagab

Sofia Polgren
Foodmark AB

Anders Johansson
Coca-Cola Europacific Partners Sverige

Olov Nordgren
Skånemejerier Försäljning

Gaviota Dania
Procter & Gamble Sverige

Micaela Wahrén
Di Luca & Di Luca

Anna Pärsdotter
Lidl Sverige     

Tomas Norrström
Coop Sverige 

Jörgen Sköld
Fazer Bageri

Mathias Dittrich
DLF 

David Almroth
GS1 Sweden

Ylva Heivert
SvDH

Gunilla Engblom
Mondelez Sverige

Mattias Rosenlund
GS1 Sweden

Lina Nilsson
Upfield Sweden

Khalil El-Achkar
Unilever Sverige

Sara Lindbro Hansson
Conaxess Trade Sweden

Martin Valdemarsson
Spendrups Bryggeri

Louise Sjögren
Findus Sverige

Kristin Orrestig
Svegro AB

Foodservice

I den här gruppen samarbetar vi från grossist- och leverantörssidan kring bland annat hållbarhet, produktsäkerhet och gemensamma standarder. Just nu implementerar vi en ny Aviseringsmall inom Foodservice, vi driver projekt om förpackningar kopplat till nya lagkrav samt tar fram verktyg för återtag vid produktincidenter. Läs om årets aktiviteter i vår senaste verksamhetsplan.

Jenny Pränting Rådeström (Ordförande)
Menigo  Foodservice

Per Jörnevik
Axfood / Dagab

Niclas God
Martin & Servera

David Almroth
GS1 Sweden

Lars Sundberg
Arvid Nordqvist

Frida Holgersson
DLF

Magnus Palm
Mårdskog & Lindqvist  

Per-Eric Fernlöf
Svensk Cater

Mathias Dittrich
DLF

Mattias Rosenlund
GS1 Sweden

Pia Hedström
Martin & Servera

Per Engström
Axfood

Anna Månsson
Arla Foods   

Ted Wendt
Midsona             

Maria Dundeberg
HKScan Sweden  

Karin Samuelsson
Coca-Cola Europacific Partners Sverige

Missa inget

Insikter och nytta direkt i din mailbox

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev får du inspiration, tips och verktyg som förenklar din vardag. Håll koll på aktuella händelser i dagligvarubranschen och få erbjudanden om utbildningar, seminarier och events.

Jag samtycker till att ECR Sverige behandlar personuppgifter om mig i enlighet med deras integritetspolicy.